loader image
Menü Bezárás

Amikor a térképet javítani kell...

Nyitott ablakok nyomtatása:
Print Friendly, PDF & Email
Mikor kell a térképet kijavítani?

Településeink nagy részén olyan térkép van, amit még régen papíron rajzoltak meg, és a telkek területét is arról vették le. Ilyen esetben ezek a területek a jelenlegi ingatlanok területei, ezért fizetünk adás-vételkor, ez van a tulajdoni lapon.

A papírtérképet azóta viszont átrajzolták számítógépre, ahol már ez digitálisan rajzolódnak körbe az egyes telkek, és ebből számolódik a telek területe. Ebből következik, hogy egy telek térkép alapján kimérhető és a tulajdoni lapon nyilvántartott területe eltér.

Ez sajnos elég szürreális, napi szinten fordul elő, hogy a vevő például egy 1000 m2-es ingatlanért fizet, közben pedig valójában például egy 960 m2-es helyszíni területűt vásárol.

Ez sajnos szürreális és a térképeinket sehol sem szabadott volna így vezetni, a jogszabályok ezt engedik, ez normálisnak tekinthető.

Azt azonban, hogy a két terület mennyire térhet el, külön jogszabály szabályozza. Meg van adva, ez az eltérés adott területű ingatlannál adott településen maximum mennyi lehet. Amennyiben ezt a maximumot az eltérés túllépi, amíg a hibát a földhivatal ki nem javította, addig semmilyen fajta földmérési munkát a földhivatal a telekről nem fogadhat be! Addig a telek határait nem lehet kijelölni, nem lehet megosztani, stb… egyszerűen azért, mert a telek nyilvántartott állapota nem érvényes, nem hiteles, hanem abban valamiféle hiba van.

Hogyan történik egy ilyen hiba észrevétele?

Minden földmérő úgy kell kezdje a munkáját, hogy a telekről mellyel dolgoznia kell a földhivataltól adatokat igényel. Ilyenkor megkapjuk a telekről a térkép helyi kivágatát, melybe a változást be kell majd dolgoznunk, vagy ez alapján tűzzük ki helyszínen az ingatlan határait.

E közben az adatszolgáltatás közben a földhivatal jogszabály szerint köteles ellenőrizni, hogy ez a területeltérés megadott hibahatáron belül van-e? (Sajnos néha ezt elfelejtik, és csak a földmérő veszi észre.).

Amennyiben a térkép által rajzolt és a tulajdoni lapon nyilvántartott terület különbsége a megadott hibahatárt túllépi, a földhivatal hibajavítási eljárást indít.

Itt kell megjegyezni, bár ez a legáltalánosabb, ilyen hibajavítás akkor is történhet, ha a területeltérés kicsi, de a térkép egyértelműen el van rajzolva, hibás.

Hogyan zajlik a hibajavítás, mennyi idő?

A földhivatal az összes érintett, valószínűleg javítandó egymás melletti telek összes tulajdonosát levélben értesíti az eljárás megindulásáról, majd arról is, a szükséges helyszíni méréseket milyen időpontban fogja végrehajtani. Erre az alkalomra a levélben az érintettek megjelenését is kéri.

Röviden szólva, a földhivatal a helyszínen mért állapot, és a telekről meglévő összes régi térkép, földmérési munka alapján megpróbálja kideríteni, hol keletkezett a hiba?

Ennek 3 oka lehet: Amikor a hatályos térképet készítették vagy változtatták, vagy rosszul lett mérve, vagy rosszul lett a mérés a térképre felrajzolva, vagy rosszul lett róla kiszámítva az ingatlan területe.

Sajnos a régi iratok sokszor nehezen fellelhetők, ha pedig mégis, szerencse is kell ahhoz, hogy kiderüljön mikor, ki, hogyan hibázott a munka során. Ha ezt nem sikerül megtalálni – ami sajnos gyakori – szokás szerint a térkép által kirajzolt területre módosítják az ingatlan tulajdoni lapi hivatalos területét. Ez növelheti, de csökkentheti is ingatlanunk hivatalos méretét.

Az eljárás végén a földhivatal a változásról vázrajzot készít, az alapján a térképet átrajzolja és/vagy a tulajdoni lapi területet módosítja.

Az eljárás lefolytatására előírt határidő maximum 60 nap.